Demonstratie dia’s digitaliseren

DIGITALISEREN,

Wie kent ze nog die fototoestellen waar je een film rolletje in moest leggen, laden noemden we dat even een Kodak, Agfa of Fuji rolletje er in doen dan een paar keer klikken en waren we klaar om wat foto’s te gaan schieten. Een foto toestel, waar je na elk shot het filmpje door moest draaien naar de volgende, zowel negatief film als positief film werd er gebruikt. Inmiddels is dat allang niet meer van toepassing en gebruiken we nu onze telefoon als camera om te pas en te onpas van alles te fotograferen en te filmen.

Opsturen om het rolletje te laten ontwikkelen is niet meer nodig, maar ho eens even…..    Wie heeft er nog negatieven en is de bij behorende foto’s allang kwijt geraakt of dia’s in dozen en kasten vol. 1 doos bevat 100 dia’s maar misschien is je projector allang overleden en kan je toch geen afstand doen van je al zo lang bewaarde herinneringen. Kom eens langs bij de club dag van computer club Het Groene Hart, dan kan je eens zien hoe simpel het eigenlijk is om de boel te DIGITALISEREN, dat scheelt je een hoop ruimte in je kasten en kan je eindelijk eens afstand doen van al die dozen vol dia’s, maar toch al die herinneringen weer eens terug te zien maar nu als dia projectie (Ja ja die naam gebruiken we nog steeds) op je TV of tablet.

Even een voorbeeld, één doos bevat 100 dia’s, de gemiddelde fotograaf had toch wel een kleine 5 tot 10 dozen staan met dia’s. één dia gedigitaliseerd heeft gemiddeld een grote van 5 MB, 100 dia’s zijn dus 500 MB 10 dozen zijn 5000 MB is gelijk aan 5 gigabyte. Dat betekent dat een usb stick van 16 Gigabyte wat nog geen 10 euro kost een opslag heeft om 30 dozen vol afbeeldingen in op te slaan en zo een USB stick is kleiner als een lucifer doosje.

Dat digitaliseren doe je dus met een transparant scanner en nee nee, niet zo een simpel foto makende kastje wat je voor een habbekrats kan kopen, maar een echte scanner met tot wel 4800 dpi. Dus komt u gerust eens langs voor informatie en om het digitaliseren eens in werking te zien, want voor u het weet bent u goedkoop uit maar is het eigenlijk een miskoop geweest omdat het digitaliseer apparaat niet voldoet en wees niet bevreesd het hoeft echt niet zo duur te zijn (Ondergetekende kon op een rommelmarkt zo een scanner kopen voor 1 euro) kijk maar eens rond op rommelmarkten en wie weet, zie je er ook ééntje staan. Wij hebben het nu over een EPSON en dan type V37 V300 of de V370, die zijn redelijk gelijk waardig en voldoen prima, Suc6 en misschien tot ziens op de clubdag van het HGH.